آنغوزه، گیاهی با مزه ای تلخ و بوی بد و متعفن با خواص دارویی بسیار
شهرستان خاش به لحاظ توپوگرافی از مناطق نیمه کوهستانی استان بوده که شرایط مناسبی را به جهت کشت گیاه آنغوزه دارا میباشد.
نام علمی: Ferula assa-foetida
نام فارسی: آنغوزه
مشخصات گیاهشناسی:
آنقوزه یا آنغوزه گیاهی است علفی چند ساله، ریشهٔ آن کمی ضخیم و گوشتی، برگهای آن بسیار بریده و غباری، ساقه آن مجوف و گوشتی و بلندی آن تا ۲ متر میباشد. گلهای آن به رنگ زرد و به صورت گروه چتر مانند در انتهای ساقه ظاهر میشود. آنفوزه در چند سال اولیه سن خود ساقهٔ قابل رویتی ندارد و برگهای آن گسترده روی زمین است که در مراتع به نام «کماه» چوپانان میشناسند و مورد توجه و علاقهٔ گوسفندان است. دام را چاق میکند ولی گوشت گوسفند کمی بدبو میشود. میوهٔ آنغوزه دارای دو تخم به رنگ قهوه ایی تیره و سیاه، بیضی کمی پهن و بسیار بدبو میباشد. با تیغ زدن یا قطع ریشه یا قسمت پایین ساقه و یقهٔ گیاه در اواخر بهار، شیرهٔ بسیار متعفنی در طول تابستان خارج میشود که درمجاورت هوا به تدریج سفت میشود که همان آنغوزه است.
رویشگاه های آنغوزه :
آنغوزه در اراضی بایر و خشک و آهکی مناطق گرم آسیا میروید. بومی استپهای ایران و افغانستان است. در ایران در مناطق مختلف خراسان، کوهسرخ خراسان رضوی، بلوچستان ، نواحی مختلف جنوب ایران، مانند کرمان، دشت مرغاب، آباده، نائین و آن نواحی میروید. همچنین در شهرستان خاش نیز به دلیل داشتن مناطق نیمه کوهستانی رویشگاه های طبیعی آنغوزه را در مناطق مختلف شهرستان از جمله سنگان، سرتلاپ، چاه میرین و.. شاهد هستیم .
خواص دارویی:
1-برای کشتن کرمهای داخل باغچه هنگام آبیاری مقداری آنغوزه را در پارچهای گذاشته و داخل آب جلوی شیلنگ بگذارید.
2- محرک نیروی جنسی است.
3- ادرارآور و ضد سوزش ادرار است.
4- برطرف کننده بلغم است.
5- هضم کننده غذا است.
6- درمان کننده رماتیسم و نقرس و سیاتیک است.
7- برای درد کمر و مفاصل مفید است.
8- درمان کننده امراض سینه از جمله آسم است.
9- دم کرده انجدان رومی تمیزکننده خون کبد است.
10- برای درمان تبها سودمند است.
11-درمان کننده بواسیر
12- برای درمان ذاتالریه، برونشیت و سرفه و سرماخوردگی به کار میرود.
13- خوردن انجدان باعث رفع سموم جانوران سمی میشود.
14- کاهش دهنده فشار خون
مضرات آنغوزه :
آنغوزه در کنار تمام فوایدی که دارد، بعضی مضرات را نیز دارد. در بعضی موارد ممکن است سبب تهوع و استفراغ شود؛ استفاده ی بیش از اندازه از این گیاه ممکن است سبب تحریک گلو، تورم لب ها،آروغ زدن، گاز معده و اسهال شود. علاوه بر این در افرادی که دارای بیماری اعصاب مرکزی هستند ممکن است اثرات تحریکی ناخواسته ایجاد کند. اگر مبتلا به صرع هستید از این گیاه استفاده نکنید زیرا ممکن است سبب حملات صرع شود. گاهی سبب حساسیت های پوستی از قبیل قرمزی، خارش و تحریک پوستی می شود، در این حالت باید با پزشک مشورت کنید تا واکنش آلرژیک بدن درمان شود. مقدار زیاد آنغوزه ممکن است سبب سرگیجه و سردردو کاهش هوشیاری در هنگام کار شود. اگر مبتلا به بیماری فشارخون بالا یا پایین هستید از این گیاه استفاده نکنید.
بطور کلی اگر می خواهید برای درمان آسیب کبدی، بیماری قلبی یا مشکلات عصبی از این گیاه به مقدار زیاد استفاده کنید، بهتر است پیش از مصرف با متخصص یا پزشک مشورت کنید.
طرح بهره برداری گیاه آنغوزه در شهرستان :
بهره برداری از گیاه آنغوزه در شهرستان با هدف اشتغال زایی جوانان بومی منطقه اجرا شده است که محدوده طرح بهره برداری صمغ گیاه آنغوزه در شهرستان برای مناطق مختلف حدود 230هکتار برآورد شده است. در سال 96 از مناطق چاه میرین ، سرتلاپ و کوه بیرک به میزان 2940کیلوگرم صمغ گیاه آنغوزه توسط بهره برداران بومی برداشت شده است که متاسفانه به علت نبود صنایع فرآوری این گیاه در استان و کشور، تمامی تولیدات آنغوزه به خارج از کشور صادر میشود.
همچنین مراحل برداشت آنغوزه شامل پیچاندن، کشتن، و تیغ زدن میباشد که به جهت آموزش بهره برداران کارگاه های آموزشی توسط اداره منابع طبیعی وآبخیزداری در شهرستان برگزار شده است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |