بیابانی شدن سرزمین حاصل دو عامل اصلی تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی است

تاریخ انتشار : 1398/02/04 - ساعت انتشار: ٠٨:٢٩ - گروه خبری : اخبار قدیمی

رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا که در دانشگاه زابل برگزار می‌شود، گفت: دو پدیده تغییر اقلیم و فعالیت‌های انسانی در بیابانی شدن سرزمین ایران و جهان نقش اساسی دارند و امروز مشکلات بیابانی شدن حاصل این دو عنصر اصلی است.

رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، ایران را کشوری با اقلیم خشک و نیمه خشک دانست که متوسط بارش سالانه آن حدود یک سوم متوسط بارش سالانه جهان است و در مقابل سه برابر میانگین تبخیر آب جهان را دارد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، مهندس خلیل آقایی روز سه شنبه در کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا که به مدت سه روز از تاریخ سوم تا پنجم اردیبهشت در دانشگاه زابل برگزار می شود، گفت: دو پدیده تغییر اقلیم و فعالیت های انسانی در بیابانی شدن سرزمین ایران و جهان نقش اساسی دارند و امروز مشکلات بیابانی شدن سرزمین حاصل این دو عنصر اصلی است.

رییس سازمان جنگل ها تخریب پوشش گیاهی، بوته کنی، چرای مفرط دام، تبدیل مراتع به دیمزارها، برداشت بی رویه آب، معدن کاوی و مسایلی از این دست را عامل مهم بیابانی شدن سرزمین دانست و گفت: این عوامل بر بیابان‌زایی سرزمین اثرگذار هستند.

*بیش از یک میلیارد و 500 هزار نفر در دنیا در معرض تهدیدات بیابان زایی قرار دارند

وی که در جمع اساتید دانشگاه، دانشجویان، استاندار استان، نمایندگان مردم سیستان و بلوچستان در مجلس و جمعی از سران طوایف سخن می‌گفت، خاطر نشان کرد: بیش از یک میلیارد و 500 هزار نفر در دنیا در معرض تهیدات بیابان‌زایی قرار دارند و حدود یک میلیارد هکتار از سرزمین جهان تحت تاثیر بیابان زایی قرار گرفته و 110 کشور دنیا گرفتار پدیده بیابانی هستند.

مهندس آقایی تبدیل شدن بیش از 70 درصد مراتع جهان به بیابان را نتیجه تغییرات اقلیمی و فعالیت های بشر دانست.

وی گفت: در حال حاضر 32.5 میلیون هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی کشور بیابانی است و 7 میلیون و 300 هزار هکتار آن جزء کانون‌های بحرانی به حساب می آید و در حال حاضر 18 تا 20 استان کشور بویژه تهران و البرز نیز گرفتار پدیده گرد و غبار و بیابان زایی هستند.

*سالانه حدود 100 هزار هکتار از اراضی کشور به سوی بیابانی شدن پیش می رود

رییس سازمان جنگل ها  که در کنفرانس بین المللی گرد و غبارسخن می گفت، در ادامه خاطر نشان کرد: سالانه حدود 100 هزار هکتار از اراضی کشور به سوی بیابانی شدن پیش می رود و بیابان زایی علاوه بر کاهش آب های زیرزمینی، از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک، پدیده های اجتماعی مثل فقر، مهاجرت، بیکاری و گرسنگی را به همراه خواهد داشت.

وی چاره کار بیابانی شدن سرزمین در ایران را حفظ پوشش گیاهی موجود و سپس توسعه پوشش گیاهی در لوای جنگل کاری، احیای مراتع و اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری قلمداد کرد.

*سازمان جنگل ها بدون مشارکت مردم قادر به حفظ منابع طبیعی نیست

مسئول اول منابع طبیعی کشور با بیان اینکه عرصه های منابع طبیعی کشور بسیار گسترده و وسیع است و سازمان جنگل ها بدون مشارکت مردم و سایر مجامع علمی، تحقیقاتی و دانشگاهی قادر نیست آن را به سرمنزل مقصود برساند، از دانشگاه زابل خواست ضمن انجام نظارت بر پروژه های منابع طبیعی، در سمینارها و همایش‌های علمی و همچنین در ارائه پایان نامه ها موضوع توسعه و حفظ پوشش گیاهی را مورد تاکید و توجه قرار دهند.

وی افزود: منابع طبیعی در مرحله تصمیم گیری و اجرا از مشارکت مردم بهره می برد زیرا اگر مشارکت مردم نباشد منابع طبیعی به جایی نخواهد رسید.

وی بیان کرد: در سال گذشته وزیر جهاد کشاورزی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع را مامور کرد تا منطقه سیستان را مورد مطالعه میدانی قرار دهد که این کار انجام شد و اکنون در مرحله پروژه یابی است و تا پایان اردیبهشت اقدامات اجرایی آن انجام می شود.

به گفته رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، 70 تا 80 درصد گرد و غبار کشور منشاء خارجی دارد و در این باره از کارشناسان فائو درخواست کرد به این موضوع ورود کرده تا مدیریت سرزمین از سوی کشورهای همسایه صورت بگیرد.

او در ادامه خاطر نشان کرد: کارشناسان کشورمان در زمینه بیابان زدایی و تثبیت شن های روان از دانش بالایی برخوردارند و سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد بارها به این موضوع اذعان کرده است.

*برای مقابله با گرد و غبار مشکل اعتباری نداریم

به گفته خلیل آقایی دولت 100 میلیون یورو برای مبارزه با گرد و غبار اعتبار و بودجه گذاشته است و ما در سال جاری برای مقابله با پدیده بیابان زایی با مشکل اعتباری روبه رو نیستیم.

وی انجام مراودات با همسایگان برای انجام فعالیت ها در حوزه منابع طبیعی تاکید کرده و یادآور شد: در استان ایلام منابع طبیعی ارتباط خوبی را با وزارت منابع طبیعی کشور عراق ایجاد کرده و این دو دستگاه تا کنون درختکاری های گسترده ای را در منطقه صفر مرزی عراق و ایران انجام دادند.

بر اساس این گزارش، بازدید از پروژه پخش آب شهرستان نیمروز و بازدید از ورودی سیلاب به سد کهک در منطقه سیستان و همچنین دیدار با مردم محلی از دیگر برنامه‌های رییس سازمان جنگل ها در سفر به استان سیستان و بلوچستان بود.

احمد علی کیخا نماینده مردم زابل و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، مهندس آقایی را در بازدید از پروژه‌های منابع‌طبیعی همراهی می کرد.

 

 

























نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج