تقویم تاریخ/ چهارم مرداد روز جهانی حفاظت از اکوسیستم مانگروست!
هادی شفیعی- سازمان یونسکو یا همان سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد 8 سال قبل و در سال 2015میلادی که در ایران مصادف با روز چهارم مرداد است در یک کنفرانس عمومی، روز جهانی حفاظت از اکوسیستم مانگرو را به تصویب رسانده است. این سازمان تخصصی ملل متحد هدف از ثبت جهانی آن را آگاهی دادن نسبت به اهمیت اکوسیستم های مانگرو به عنوان یک اکوسیستم منحصر به فرد اما در عین حال خاص و آسیب پذیر نام برد.
اکوسیستم های مانگرو بسیار نادر و دیدنی در مرز بین زمین و دریاست. این اکوسیستم بی نظیر و چشمنواز با ویژگی هایی که دارد به رفاه و امنیت غذایی و محافظت از جوامع ساحلی در سراسر جهان کمک می کند.
مانگرو از یک تنوع زیستی غنی پشتیبانی می کند و یک زیستگاه با ارزش برای ماهی ها و سخت پوستان است. مانگرو همچنین به عنوان نوعی دفاع طبیعی ساحلی در برابر موج توفان، سونامی، افزایش سطح دریا و فرسایش عمل می کند و بخاطر همین ویژگی های خاص است که مانگروها در جهان ثبت یونسکو شده است.
جنگلهاي مانگرو در سواحل جنوبي ايران با وسعت 9200 هكتار در مناطق متعددي گسترش يافته است. اين اکوسیستم از اجتماعات گياهي مختلفی تشکیل شده است که در ايران تنها از دو گونه درختي با نام درخت حرا و درخت چندل تشكيل يافته اند كه گونه چندل تنها در خورهاي منطقه سيريك با وسعت محدود وجود دارد و ساير رويشگاه ها به طور خاص از درختان حرا تشكيل يافته است.
لذا ديده شده است كه جنگل هاي مانگر ايران به نام جنگل هاي حرا ناميده مي شوند كه اين امر بدليل غلبه درختان فوق در اكثر رويشگاه ها مي باشد. اما واژه حرا معادل واژه مانگرو نبوده و هر يك از مفاهيم مستقلي برخوردارند.
... جنگل مانگرو با گونه های بی نظیر حرا و چندل در سواحل جنوبی کشور منجمله در استان های بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خوزستان یکی از جلوههای بینظیر طبیعت را رقم زده است. جنگل هایی که بسان یک تابلوی زیبا در نواحی جنوبی ایران خودنمایی می کند و چشم و دل هر رهگذری را در اولین نگاه می رباید.
ویژگی این درختان جنگلی این است که آب شور دریا را برای خود شیرین می کنند و همین رمز پایداری آنها در این شرایط است. در وجود درخت حرا، ویزگی هایی نهفته است که همچون یک کارخانه آب شیرین کنِ، آب دریا را جذب و نمک آن را دفع میکند.
این درختان در هر فصلی از سال تنها به رنگ سبز دیده می شوند و استوار در میان آب می ایستند. نکته جالب توجه در باره درخت حرا این است که در هنگام جزر و مد به شکلی متفاوت دیده می شوند. در زمان جزر این درختان به مدت ۶ تا ۷ ساعت در سرزمین خشک دیده می شوند و به هنگام مد بر روی آب شناور می گردند.
به لطف همین جزر و مد است که درختان این جنگل رشد یافته و تکثیر می شوند. آنها در زمان مد به زیر آب رفته و گاهی فقط سرشاخه هایشان دیده میشود اما هنگام جزر ریشههای این درختان از آب بیرون آمده و اکسیژن مورد نیازشان را از هوا دریافت می کنند.
آری این جنگل های شگفت انگیز که امروز چشم و دل هر مسافر و گردشگری را مجذوب خود می کند مامن و ماوای انواع پرندگان، انواع ماهی ها و جانوران دوزیست است.
... قدر این جنگل ها را بدانیم که در دنیا بی نظیر است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |